Rhodos: Krásná a cenově dostupná dovolená

Square

Řecký ostrov Rhodos, ležící ve Středozemním a Egejském moři, patří mezi jedny z nejpopulárnějších destinací pro dovolenou. Ačkoliv může znít jako exkluzivní cíl, návštěva Rhodosu nemusí vždy znamenat velkou finanční zátěž. Tento ostrov nabízí krásnou přírodu, zajímavou historii a srdečné obyvatele, to vše za dostupnou cenu.

Krásné pláže a přírodní krásy
Rhodos je proslulý svými krásnými plážemi, které lákají všechny milovníky sluníčka, nadšence do vodních sportů a ty, kteří si chtějí jen užít relaxaci u moře. Pláže na východním pobřeží jsou často oceňovány pro svou dlouhou plážovou sezónu a čisté vody.

Rhodos, nejkrásnější pláže

Můžete se vydat na průzkum odlehlých zátok, kde se budete cítit jako na soukromé pláži. Společnost vám budou pouze dělat všudy přítomné kozy a maličké ještěrky.

Národní park na ostrově nabízí úžasnou přírodu a krásné horské výhledy. Nemusíte se děsit pěší tůry, jako na Sněžku vás nečekají. Všechny tyto kopce jsou překvapivě pokryté prašnou uježděnou cestou. My jsme měli půječené auto Peugeot 108 a vyjeli jsme s ním na všechny kopce a projeli různé olivového sady. Rhodos je ideální pro všechny dobrodruhy. Krom odlehlých plážích si ještě pro umocnění zážitku můžete půjčit čtyřkolku. Půjčovny na vás číhají úplně všude a dá se vcelku smlouvat, takže doporučuji řešit až na místě. Půjčují se vždy od 9h do 21h, takže je dostatek času na všechny toulky krajinou. My jsme bydleli v Sun Beach Lindos, takže jsme vyrazili směrem na jih přes hory až na nejvyší horu Rhodosu. Farmáři mají své sady příjemně odhlehlé, kudy vedou ty nejzajímavější cestičky na čtyřkolku, takže tady opravdu cesta po silnici nehorzí. Dole najdete soupis všech míst, které jsme za 14 dní pobytu navštívili.

Historické poklady
Rhodos je bohatý na historii. Město Rhodos samo o sobě má několik starověkých památek. V městském centru můžete prozkoumat úzké uličky plné středověkých budov a hradby, které dávají městu jedinečný historický ráz. Nádherným druhým historickým městem je Lindos, kde nad ním stojí hrad s krásným výhledem na jedny z nejpopulárnějších pláží ostrova. Lindos doporučuji navštívit večer. Má to krásnou atmosféru, celé město svítí, obchůdky se stylovými suvenýry mají otevřené a z každé taverny vás lákají k nim na nápoj nebo jídlo. Osobně mě toto městečko zaujalo více než samotné hlavní město.

Rhodos, historické město Rhodos (99 Of 150) Rhodos (100 Of 150)

Cenově dostupná dovolená
Co se týká cen, Rhodos se může pochlubit širokou škálou možností pro každý rozpočet. Mnoho hotelů nabízí ubytování pro různé cenové kategorie, a pokud jste ochotni se ubytovat mimo sezónu, můžete ušetřit ještě více. Jak ubytování, tak půjčovny aut rozlišují hlavní a vedlejší sezonu. Mimochodem ve vedlejší sezóně jsme nikde u žádné turistické atrakce neplatili parkovné. Na pár míst, kde se má platit vstupné jsme prošli jen, tak protože už tam nikdo nevybírá poplatek za vstup. Zároveň nejsou nikde fronty, tlačenice a hluk. Za mě jezdit jednoznačně v mimo sezónu. A počasí se bát nemusíme. Byli jsme 4.-18.10. a moře je po létě vyhřáté a teplota vzduchu byla v průměru kolem 28 stupňů. Naprosto optimální pro kombinaci koupání a výletů.

Srdeční lidé
Obyvatelé Rhodosu jsou známí svou srdečností a pohostinností. Místní lidé jsou přátelští a ochotní pomoci turistům, což výrazně přispívá k celkovému dobrému dojmu z dovolené.

Rhodos je krásným místem, které nabízí kombinaci přírodní krásy, bohaté historie a srdečných lidí. A co je nejdůležitější, návštěva tohoto ostrova nemusí znamenat vyprázdnění peněženky.

Finanční plán naší dovolené

Letenky z Prahy (při výběru letiště doporučuji vážit svoji dálku od letiště. Třeba z Vídně je většina letů levnější, jenže, když k tomu připočtu cenu cesty a čas na cestě, tak se to u těchto evropských letů málokdy vyplatí pro mě z Karlových Varů. Nejčastěji proto vybírám odlety z Prahy a Norimberku) 4562Kč zpáteční na osobu ( za sebe před nákupem letenky doporučuji přes google Flights nějakou dobu hlídat ceny. Nastavíte si tam požadované parametry a chodí vám přímo upozornění do e-mailu na cenový vývoj. Zároveň nabízí cenový graf, takže si můžete porovnat, jak výhodné to aktuálně je nebo není. )Rhodos (46 Of 150) Rhodos (54 Of 150) Rhodos (63 Of 150) Rhodos (64 Of 150)

Ubytování all inclusive ( u těchto low cost all in, je to taková česká plná penze: snídaně, obědy, večeře a pití po celou dobu dne cca ve 22h zavírají tyto hotelové lobby. Některé hotely mají v ceně z alka pouze pivo a dva druhy vína. Ono u těch low cost koktejlů není o moc, co stát. ) Sun beach Lindos 19 100Kč pro dvě osoby na 14 dní, takže to vychází na cca 682Kč na den a osobu. Za tuto cenu je problém mít oběd nebo večeři natož všechna 3 jídla a spaní. Proto je dobré od toho nemít velká očekávání. Vždy hledám a bookuji přes Booking (doporučuji před rezervací si projet e-mail a najít cashback promo kód. Dostanete 10% z platby do booking peněženky na další objednávku), kde detailně pročítám recenze, protože spálit se u takto nízké cenové lze snadno. Jídlo je takové simpl, nenáročné osoby vůbec neurazí. Tento hotel měl za mě velké plusové body:  vlastní pláž se slunečníky a vcelku kvalitním večerním programem. Suma sumárum za low cost hotely má u mě 10 bodů. Ono vemte si, že stejně v hotelu netrávíte moc času, tak by byla škoda propálit peníze za krásný, ale drahý hotel. My někdy vynecháme oběd nebo večeři z důvodu výletu a za tuto malou částku pobytu nám to vůbec nevadí. Malý bonus na závěr, my už jsme dostali pokoj pro rekonsktrukci, takže jsme si připadali, jak v show roomu Jysku a to není zas tak zlé.

Auto, vybrala jsem Auto tour Rhodos na 14 dní kategorii A s full pojistkou za 6750Kč. U výběru auta též trávím delší čas pročítáním recenzí, protože naletět na nesmyslné poplatky a krásnou cenu lze tak snadno až to potom hodně bolí nejen peněženku. Tato půjčovna je Česká, takže web i e-mail komunikace naprosto jednoduchá. Při návratu auta se vůbec nic neřešilo ani to auto nechtěli vidět a žádný depozit za palivo si nestrhli, prostě autopůjčovna sen! V kategorie A sice nejsou ta nejlepší a nejkrásnější auta, ale víte co? To je úplně fuk. Protože ostrovy jsou malé a neustále se někde ta auta dřou a s tímhle se všude vytočíte a dostanete. Většinou neprší, takže lehkost auta je obrovská výhoda při různých výletech do hor po prašných cestách a nakonec toho ani moc neprojedete na palivu. My jsme za 14 dní najeli 980Km.Rhodos (41 Of 150) Rhodos (42 Of 150) Rhodos (48 Of 150)

A všechno další už je neskutečně individuální. Jestli si zajdete do baru, restaurace, koupit vstup na tuto památku a dovezete tolik oliváčů.

My máme se Zdendou ještě jedno pravidlo, no vlastně dvě. Zajít si na kalamáry a taky si koupit nějaký pořádný zážitek, protože když už jsme na te dovolené, tak je potřeba si to užit a nejen smutně, co kde u koho vidíme. A tak jsme si na Rhodosu půjčili čtyřkolku na 12h za 80€. Je to ta velká, silná a komfortní pro dva. V mimosezoně se nám ji povedlo usmlouvat, aspoň o 10€ níž než je v ceníku. A stálo to za to, spousta krásných cest, divokých zvířat kolem nás. Proto i vám doporučuji si nechat cca 80 – 100€ na něco pořádného, protože není nic drážšího než promarněná dovolená. To je i jeden z důvodu, proč všem doporučuji půjčení auta. Na první pohled se to zdá, jako moc dráha zhýčkanost, ale když vidím ty turisty, jak se v tom vedru trmácí třeba 15 minut na zastávku, kde dalších 10minut čekají, následně platí 5-20€ za cestu s tím, že jedou 2x až 3x násobně delé na ten vyměněný výlet a nic mimo to nevidí, tak je to sakra dráha dovolená. I my cestou na nějaký výlet objevíme třeba další zajímavá místa nebo v průběhu cesty měníme plány, protože to namyslíme o něco lépe.

A jedno velké Ps, nezapomínejte na pojistku. Mě nejvíce vyhovuje od Axxa pojišťovny ve variantě Excelentní s dokoupením storno cesty, takže tím si kryji nákup letenek a poplatky za zrušení ubytování na Bookingu, kdybych nemohla odjet.

A jedno menší PS. Pokud nemáte dobrý přístup k € nebo jiné mněně vaší destinace, tak doporučuji Revolut kartu. Ideální cestovatelská karta. Oba se Zdendou mame můj účet ve svých telefonech i s virtuální kartou, kde máme nahrané peníze na celou dovolenou. Takže se nám to nemíchá s domácími platbami a zároveň hezky odděluji peníze na dovolenou a běžný život doma. A jako bonus nabízí nejlepší kurz na trhu, takže jednoduše, nejvýhodněji vyměníte peníze. Mimochodem my už v hotovosti peníze vůbec nemáme. Všude a všechno se dá platit kartou, krom Čech a Rakouska nám přijde 😃Rhodos (9 Of 150) Rhodos (102 Of 150) Rhodos (109 Of 150) Rhodos (120 Of 150)

Zde přikládám odkaz na naši mapu do mapy.cz a teďka už jen se stačí pokochat fotografiemi a čekat na tu vaši nejvýhodnější letenku. A to čekání si třeba můžete zpříjemnit focením u mě. Vánoční focení je ready a zajímavé fotoprodukty z nich, jako dárečky také!